Yapı Kredi - Apple Store ve Netflix

Olay bana göre Yapı Kredi Bankasının Kredi Kartı ve online alış veriş sistemi ile yaşanan durumdur. Detaylar aşağıda son durumu ilk başta okuyun. Yine bana göre Yapı Kredi Bankası ben boşluk buldum bu işte ve bu yolla Türkiyedeki kullanıcılarımı öpüyorum - dolandırıyorum ve bu benim uygulamam diyor. :)

Detaylar şu şekilde.

Türkiye'de Apple Store ve Itunes ve  son olarak Netflix uygulamaları var bunu bilişim işinde olan bir çok kişi hatta iphone kullanan bir çok kişi aktif şekilde kullanıyor. Film alıyor uygulama alıyor oyun içi uygulama alıyor ve bunlar size sunulurken Apple Store üzerinden TL (Türk Lirası) olarak fiyatlandırılıyor. Bende Apple store üzerinden 18.99 TL ' ye bir adet film aldım. Yakın tarihler içinde  Netflix aboneliğimi ödedim. Ayrıca Itunes müzik aboneliğimi yeniledim.

Yaptığım işlemlerin firmaların sitelerinde yer alan ücretleri aşağıdaki gibidir.

1 - Deadpool filmi : 18.99 TL - Apple Store
2 - Netflix abonelik 1 aylık : 39.99 TL Netflix Sitesi
3 - Itunes aylık 1 aylık abonelik : 9.99 TL Itunes Store

Yukarıdaki ücretlerin 1 ve 2 numarayı Yapı Kredi Sanal Kredi Kartı ile ödeme yaparak aldım. 3 numaralı işlemide diğer bir bankanın sanal kredi kartı ile yaptım.

Sonuçlar : Kredi kartımdan çekilen tutarlar farklı.

1 - Deadpool filmi : 18.99 TL - Apple Store -> Yapı Kredi Bankasının çektiği tutar: 19.72 TL
2 - Netflix abonelik 1 aylık : 39.99 TL Netflix Sitesi -> Yapı Kredi Bankasının çektiği tutar : 41.38 TL
3 - Itunes aylık 1 aylık abonelik : 9.99 TL Itunes Store -> Diğer Bankanın çektiği tutar : 9.99 TL

Yukarıdaki duruma göre benim doğal olarak ne düşünmem gerekiyor. İlk olarak Apple destek ile görüştüm. Durumu anlattım bana cevapları şu şekilde oldu, müşteri temsilcisine hangi banka olduğunu söylemeden "bankayı kötülemek gibi bir durum söz konusu değil ama bankanız Yapı Kredi mi.?" sorusu geldi "evet" dedim. "Bu tür durumlar ile sadece o banka ile sıkıntılar yaşıyoruz; bankadan bize aktarılan para 18.99 TL dir bu yüzden bu durum için bankanız ile görüşün" oldu. Bu yüzden Netflix firmasını aramadan Yapı Kredi ile görüştüm durumu anlattım bana Kredi kartı itiraz sitesine yönlendirdiler oradan itiraz ettim, İtirazıma cevaben bana bir sözleşme maddesi yolladılar aşağıda;

---
Bankamız, 07/03/2016 tarihinden itibaren döviz hesap özeti uygulamasına geçmiş olup, ilgili
uygulama ile müşterilerimize yabancı para cinsinden yaptıkları harcamaları Döviz Hesap Özeti
üzerinden takip edebilme imkanı sunulmuştur.
---

Onlara göre her şey doğru ama dikkat edin döviz ile yapılan işlemlerde diyor. Ben yukarıda İki firmanın bana sunduğu hizmetleri TL ( Türk Lirası ) olarak bana gösterdiler ve ekrandan öyle satın aldım, yani bana $ Dolar işaretli hiç bir satış ekranı gelmedi. Hatta bankamda bunun farkında benden ücreti fazlası ile TL olarak aldılar.

Gelelim bankanın ben bunun kabul etmiyorum dediğimde cevaplarına.

* Diyor ki dolar ile işlem yapmışsınız diyorum ki TL biliyorum ve ekranda öyle görüyorum. Apple bana TL geliyor diyorum. Yok diyor. Çünkü Sözleşmede %3 kur farkı eklerim maddesi var buna güveniyor. Ayrıca Apple ve Netflix bana makbuz yolluyor ve tutarlar doğru.

* Firma Yurt dışı menşeli bir firma bu yüzden biz parayı aktarırken sizin adınıza dolar kuru çevirimi yapıyoruz ve aradaki farkı sizi yansıtıyoruz diyor. Bu her bankanın yoğurt yeyişi demeye getiriyor. Diyorum ki Türkiye'de BDDK Maliye tek başka ülke yada yapıya tabii de değiliz siz ve diğer bankadan aynı yaptırımlara sahipsiniz ve aynı yapı içinde nasıl fark oluyor diyorum. Ve arkasından ekliyorum bu duruma göre siz bana göre müşterilerinizi öpüyorsunuz ve dolandırıyorsunuz diyorum. Cevap şu bu sizin takdiriniz. Bizim uygulamamız böyle.

Yani kısaca aradaki yasal boşluk deyin, işin kurnazlığı deyin, ne derseniz deyin hatta bankayı kötülüyor deyin benim için ama bana göre; Yapı Kredi Bankası düpe düz aradaki açığı kullanıp müşterilerine kuruş hesabı yaparak ek kazanç elde ediyor. Ve bunu ben gibi fark edenler olsada ona dur diyen bir denetim mekanizması olmadığı için aynen devam ediyor ve etmeyede devam edecek gibi.

Firmalar parayı yurtdışına aktarıyor ise devletimiz için kötü. İçerikleri TL listeleyip TL satış yapıyor ama ödemeyi Yapı Kredi dolar yapıyor. Ama sadece Yapı Kredi bankası. Oda ayrı bir durum ya.

Şimdi bu yazıyı BDDK ve Bimel ve Maliyeye yollayacağım. Bana verilen extre ve firmalardan gelen digital makbuzlar ile belki firma yada yetkililer araştırma yaparsa ses kayıtlarımda firmadan talep edebilirler.

Ve sonuçta beni bile haksız çıkarabilirlar bilemiyorum ama başımdan geçenler bunlar ve müşteri temsilcileri ile yapılan görüşmeler yapılan itirazlar sonucunda benim artık Yapı Kredi firmasında güvenim kalmadığı. Çünkü doğru düzgün bir açıklama yok benim takdirim bu durumu sizlerle paylaşmak müşteri temsilcisinin dediği gibi.

Ayrıca aradaki kur farkıdan çıkan fark değil durum arada extre kontolü yapmayan milletten alınan ek paralar ve buna kılıf uydurulmasıdır bana göre.

Kendinize iyi bakın.

Resim :

Unutmadan Twitter üzerinden bunu bildirdiğinizde Yapı Kredi bankasına arıyolar sizi ve 0262 yi sanırım öyle başlayan bir numara sizin Yapı Kredi olduğunuzu nasıl bileyim dediğimde yokmu sizin 444 lü numaranız biz farklı birimiz diyor. Yahu tamamda zaten güven duyamıyorum firmaya 444 lü santral kurup arayanı bu şekilde yapmak Banka için çok zor olmamalı diyorum o yüzden de o birime bilgi vermeden konuşmayı bitirdim. Bu notu şunun ekliyorum. Bankasınız ama nereden aradığınız belli değil ama güvenliğe çok önem veriyor ve teknolojide ileriyiz demekle olmuyor uygulamada da bunu yapmanız gerekiyor tabiki bana göre.

Blogger tarafından desteklenmektedir.